Tarım arazilerini dolu yağışı vurdu

Aleyna Sevim – Birçok kentte önceki gün dolu yağışı etkili oldu. Eskişehir’in Çifteler ilçesinde ceviz büyüklüğündeki dolu nedeniyle araçların camları kırıldı, kaportalarında göçük meydana geldi. Isparta, Konya’nın Kulu, Yunak ve Çeltik, Burdur’un Bucak, Karabük’ün Safranbolu, Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçeleri ile Bilecik merkez ve ilçelerinde de dolu etkili oldu. Ekili tarım arazileri dolu nedeniyle zarar gördü.

Manisa Salihli de dolu yağışından etkilenen yerler arasında. Yaklaşık 20 dakika süren ceviz büyüklüğündeki dolu yağışında üzüm bağları başta olmak üzere, karpuz, mısır, arpa ve buğday ürünleri büyük hasar aldı. Salihli Kabazlı’daki üzüm bağları zarar gören çiftçilerden Mevlüt Kandemir, “50-55 dönümlük kurutmalık üzüm arazimde yüzde 60’a varan don kaybım var. Sigortam var ama şu an serbest piyasada üzüm 125 lira. Gelen eksperlerin vicdanına bırakıyoruz. Sezona yüzde 60 eksiyle başlıyoruz. Borçlarımız da var. Devletimizi yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

Yağışın ardından araziyi gezen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, tahribatın birkaç gün içinde netleşeceğini belirterek, 10 bin dekara yakın alanda ürün kaybı yaşanacağını öngördüklerini söyledi.

Yüzde 40-60 zarar

Milletvekili ve belediye başkanlarıyla arazileri gezdiklerini anlatan Yalvaç, “8-10 köyümüzde dolu hasarı var. 16-17 dakika süren dolu yağışı sonrası üzüm bağları başta olmak üzere, karpuz mısır, arpa ve buğday ürünlerinde büyük zarar oluştu. TARSİM Bölge Müdürü de 30’a yakın eksperle beraber bize eşlik etti” dedi.

Manisa İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre ise yapılan ön tespitlerde yüzde 40-60 oranında hasar görünüyor. Zarar gören ürünler arasında biber, karpuz, domates, fasulye ve üzüm bağları yer alıyor. Ön tespitlere göre 13 bin 500 dekarlık alanda hasar var. Yetkililer, eksperler sahaya indiğinde daha detaylı tespitlerin yapılacağını aktardı.

Sigortasız olanlar var

Araziyi gezen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da “Bizim gözlemlediğimiz yerlerin bazılarında yüzde yüze varan zararlar var. Çiftçilerimizin bir kısmı tarım sigortası yaptırmış, bir bölümü ÇKS sorunu nedeniyle yaptıramamış. Geçen sene de bağlarda hastalık nedeniyle rekolte kaybı vardı. Bu sene de böyle bir afet gelince bankalara olan borçlar ciddi şekilde artmış durumda. Çiftçimizin talebi, tarım sigortası yaptıramayanların borçlarının faizsiz ötelenmesi” değerlendirmesini paylaştı.

Salihli’de 10 bin dekara yakın alanda ürün kaybı yaşanacağı öngörülüyor.